HTML

Pop-Corner

A szombathelyi Berzsenyi Rádió szerda esti műsorának olvasható változata. Ha lemaradtál az adásról (persze véletlenül) itt megkaphatod a hiányzó információkat a zenekarokról!

Friss topikok

  • tango romeo: Eszti, Csabi tavasszal legyen rádiós buli, rátok vár a szép feladat, de kaptok segítőket hozzá. ... (2009.02.19. 10:15) Hamarosan
  • Pop-Corner: Köszönjük! :) (2008.11.30. 12:28) Riot Radio!!!!!!!!
  • Pop-Corner: hát ha már így felajánlottad, megköszönném (eszter_86@hotmail.com) - várom a kontaktot :D (2008.06.18. 14:17) Ende
  • Pop-Corner: Hát elvileg a héten felteszik. (2008.05.20. 11:37) Nem unod még?
  • Pop-Corner: Köszönjük! Különben nyilván nekem is jár egy vesszőzés, mert akár én is kijavíthattam volna Eszter... (2008.05.11. 09:32) Holnap Pop-Corner? Na ne mondd...

Címkék

Címkefelhő

Juno

2008.04.05. 16:43 | Pop-Corner | Szólj hozzá!

Címkék: zene ajánló popcorner juno soundtrack


Hogy 1977 vagy 1993 lenne-e a rock ’n’ roll legjobb időszaka, arról – ellentétben a film két szereplőjével – most nem nyitnék vitát, azonban egy dolog biztos: ez a popkulturális utalásoktól hemzsegő, a legjobb eredeti forgatókönyvért Oscar-díjat elnyerő mozi, nemcsak hogy az év egyik legkedvesebb filmje, de az amerikai lemezlista első helyét is megjárt soundtrackje egyértelműen ott van az elmúlt időszak legjobb filmzenéi között. 

A fenti roppant fontos poptörténeti felvetésben Juno, a legjobb barátjától „véletlenül” teherbe eső, 16 éves; Stooges, Patti Smith, és Runaways rajongó, szabad szájú, cserfes kiscsaj egyértelműen a punkok mellett teszi le a garast, míg az amerikai független gitárszínteret (Sonic Youth, Melvins) istenítő édesapa - akinek adoptálni fogja a megszületendő gyerekét – természetesen a 93-as év előtt „hajt fejet”. Na, ha a felsorolt zenekarok kapcsán valakinek felcsillant volna a szeme, gyorsan közöljük: a Sonic Youth kivételével az előbb említett előadók közül egyik sem került fel az albumra. Azért nem kell elkámpicsorodni, ugyanis a tracklistát végigböngészve; ujjunkkal csettintve, elégedetten „hümmöghetünk”: ez bizony egy jól sikerült válogatás.  

A városi legenda szerint a film rendezőjének, Jason Reitmannak arra a kérdésére, hogy vajon mit hallgat Juno, a főszerepet alakító Ellen Page a Moldy Peaches nevét vágta rá. A kétezres évek elején létező, lo-fi barkács-popban otthonosan mozgó, Kimya Dawson és Adam Green alkotta zenekar albumra került dala, az Anyone Else But You kiemelt szerepet kapott: a férfi és női éneket váltogató akusztikus gitáros számot eredeti verzióban és a két főhős – Ellen Page és Michael Cera – tolmácsolásában is hallhatjuk.

Dawson kislányos hangját szerencsére a továbbiakban sem kell nélkülöznünk, hiszen szólólemezeiről hat dalt is ideválogattak nekünk. Ezek a kedves és szándékosan amatőrre vett, minimalista szerzemények, a lüke gyerekkórusokkal nemcsak a mi arcunkra csalnak mosolyt, de egy óvodai ünnepségen is nagy sikert aratnának. A filmzene (és a mozi) egészét belengő bájos és akusztikus dominanciájú hangulat egy másodpercre sem veszik el: találunk itt két, trombitával is színesített Belle & Sebastian dalt 1996-ból és 2003-ból, egy zongorás, egymásnak felelgetős csaj-pasi énekkel elővezetett Velvet Underground számot, az I’m Sticking With You-t, csak hogy lássuk/halljuk honnan merítettek Adam Greenék. Aztán van itt két feldolgozás is: az egyik a Sonic Youthtól, akik igazodva a soundtrack zenei világához; saját, „zajos” önmagukhoz képest visszafogottabban interpretálnak egy Carpenters slágert, a Superstart, míg Cat Power kezei és hangszálai között egy régi dal, a Sea Of Love válik megkapóan szép szerelmes számmá. Kimya haverzenekara, az Anty Pants dalai tovább erősítik a gyerekmondókák naiv és találékony világát, a Kinks remek és fanyar Well Respected Man-je, a tisztes és szorgosan dolgozó állampolgár karikatúráját tárja elénk, míg a film kezdő képsorai alatt hallható szájharmónikás All I Want Is You ellenállhatatlanul mászik a fülbe. Szeretnivaló film, szeretnivaló dalokkal, és – hogy mégse maradjak ki a vitából – kedves Juno, igazad van, 1977 összehasonlíthatatlanul jobb év volt, mint 1993.


söcsö

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popcorner.blog.hu/api/trackback/id/tr42412548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása