HTML

Pop-Corner

A szombathelyi Berzsenyi Rádió szerda esti műsorának olvasható változata. Ha lemaradtál az adásról (persze véletlenül) itt megkaphatod a hiányzó információkat a zenekarokról!

Friss topikok

  • tango romeo: Eszti, Csabi tavasszal legyen rádiós buli, rátok vár a szép feladat, de kaptok segítőket hozzá. ... (2009.02.19. 10:15) Hamarosan
  • Pop-Corner: Köszönjük! :) (2008.11.30. 12:28) Riot Radio!!!!!!!!
  • Pop-Corner: hát ha már így felajánlottad, megköszönném (eszter_86@hotmail.com) - várom a kontaktot :D (2008.06.18. 14:17) Ende
  • Pop-Corner: Hát elvileg a héten felteszik. (2008.05.20. 11:37) Nem unod még?
  • Pop-Corner: Köszönjük! Különben nyilván nekem is jár egy vesszőzés, mert akár én is kijavíthattam volna Eszter... (2008.05.11. 09:32) Holnap Pop-Corner? Na ne mondd...

Címkék

Címkefelhő

Pop, svédek, satöbbi - második rész

2007.11.18. 13:34 | Pop-Corner | Szólj hozzá!

Címkék: zene ajánló popcorner pelle carlberg

Úgy látszik, az időjárás csak nem akar javulni (most éppen 10 centis hó van kint), ezért folytatnám a svéd műsor másik előadójával Pelle Carlberg-el. Vicces különben, mert - ahogy Jens zenéje sem tipikus hűvös skandináv – Carlberg lemezekről inkább verőfényes nyári délutánok jutnak eszünkbe. Annál jobb, legalább egy időre elfelejtjük, hogy ez a fránya tél már itt van a nyakunkon.

Hősünk 1969-ben született egy középosztálybeli családban, Uppsalában. Ez egy híres egyetemi város Svédországban. Biztos másról is híres, de most lusta voltam utánanézni. 1988 és 1993 között az Amanda om natten (elég hülye név) énekese és dalszerzője volt. Nyilván nem arattak világsikereket, de azért eljutottak egy-egy koncert erejéig egészen Japánig és Írországig is. A zenekar 2 lemez után feloszlott, Pelle pedig Stockholmba költözött. Angol szak elvégzése után fordító lett egy multimédiás cégnél, de pár hónapos munka után megunta az irodában való ücsörgést és elkezdett újból dalokat írni. Pár barátjával megalapította az Edson nevű együttest, kiadtak 3 lemezt, de Carlberg itt sem bírt megülni a seggén, így szólókarrierbe kezdett, hogy végre kiteljesíthesse teljes művészi szabadságát.

Két szólóalbuma jelent meg eddig: a 2005-ös Everything. Now! és az idei In A Nutshell. Ahogy a kép is mutatja, Pelle - Jenshez hasonlóan – egy finom modorú pasi, aki nagy valószínűséggel nem fog ajtóstul rontani női lelkekbe és nem fog páros lábbal taposni széttört szíveken. Zakójában és nyakkendőjében a svéd értelmiségi archetípusa. A szövegei ebből következően szellemesek, okosak; finom iróniával ábrázolják a párkapcsolatokat, és egyáltalán a férfiak és nők egymáshoz való közeledését és viszonyát. A zenéje ehhez igazodik: nincsenek harsányan tolakodó dalok, csak „óvatos”, alapvetően gitáralapú, folkos ihletettségű, bársonyos és simogató szerzemények, Pelle leheletfinom és dallamos vokáljával. Igazi multiinstrumentalista: gyakorlatilag az összes hangszert ő játszotta fel a stúdióban. Gitár-dob-basszus alapfelállás mellett ugyanis hallhatunk zongorát, trombitát, xilofont, vonósokat és még isten tudja milyen hangkeltő eszközöket. Szóval, ha tudni akarjátok, milyen egy igazán jó, kreatív poplemez, akkor forduljatok nyugodtan Pelle Carlberg-hez.

Ezen a linken találtok dalokat és videókat:

pellecarlberg.se/songs.htm

A myspace-es oldalán szintúgy meghallgathatok pár szerzeményt:

www.myspace.com/pellecarlberg

söcsö

A bejegyzés trackback címe:

https://popcorner.blog.hu/api/trackback/id/tr66232957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása